20. října je Světový den osteoporózy
Co je to osteoporóza?
Osteoporóza neboli řídnutí kostí, je chronické onemocnění kostry charakterizované úbytkem kostní hmoty a poruchami stavby kostí.
Zvýšená křehkost vede ke zvýšenému riziku zlomenin. Tento stav vzniká nejčastěji nedostatkem vápníku (s přibývajícím věkem se vstřebání vápníku zhoršuje- tělo reaguje na sníženou hladinu vápníku v krvi tím, že zvýší jeho odbourávání z kostí), vitamínu D, pohlavních hormonů a pohybu.
Osteoporóza bohužel často probíhá bezpříznakově!
Komu hrozí?
- zvýšené riziko osteoporózy mají ženy v období menopauzy
- osoby s nižší hmotností
- osoby s nedostatkem pohybu ( sedavý způsob života)
- kuřáci
- konzumenti nadměrného množství alkoholu
- rodinná anamnéza
Jaká je prevence?
Je důležité zařadit do svého jídelníčku stravu bohatou na vápník (ovlivňuje tvrdost a pevnost kostí, správnou funkci nervové a svalové soustavy, činnost srdce a další) , vitamín D (důležitý pro vstřebání vápníku), fosfor, hořčík a vitamín K.
- vápník– tučný tvaroh, sardinky, plnotučné mléko, kefír, ementál)
- vitamín D– ryby, sýry- ementál, gouda, máslo, šlehačka)
Dostatečný pohyb udržuje kostní hmotu, zlepšuje koordinaci a posiluje svaly, čímž se snižuje riziko pádů. Vhodné je především cvičení s vlastní vahou- chůze, jogging, tai-chi, tanec, aerobic. Objem cvičení závisí na věku a zdravotním stavu konkrétní osoby- je důležité začít pozvolna a postupně navyšovat četnost a délku cvičení.